Minska din uppvärmningskostnad

Om man vill minska sin uppvärmningskostnad finns det flera vägar att gå, och bäst resultat brukar man få om man kombinerar flera olika åtgärder och tar ett helhetsgrepp på situationen.

Alla svenska kommuner tillhandahåller energirådgivning för sina innevånare, inklusive privatpersoner, företag och organisationer. Rådgivningen är gratis och finns inte där för att sälja någon viss produkt, utan för att främja effektiv användning av energi. Genom att kontakta energirådgivningen i din kommun kan du få råd och tips som fungerar i just det klimat som råder i din kommun. Lösningar som fungerar jättebra i Ystad är inte per automatik en bra idé i Kiruna och vice versa.

Jämför olika uppvärmningsmetoder

uppvärmningIbland kan det löna sig att byta uppvärmningsmetod för hela eller delar av sin bostad, eller komplettera med till exempel luftvärmepump eller med en separat uppvärmningslösning för varmvattnet. Det går inte att säga att en viss uppvärmningsmetod är bäst i alla upptänkliga situationer, utan det gäller att ta en titt på de förutsättningar man har och välja bästa möjliga alternativ utifrån detta.

För vissa åtgärder kan man få bidrag från stat och/eller kommun. I skrivande stund går det till exempel att få statligt stöd för installation av solceller. Högsta möjliga stöd per solcellssystem är 1,2 miljoner kronor.

Jämför olika leverantörer

Man bör regelbundet jämföra priser och villkor mellan olika leverantörer för att försäkra sig om att man inte betalar onödigt mycket för att värma upp sitt hus och sitt varmvatten.

Minska mängden energi som går åt

  • Tilläggsisolera vind och källare.Obs! Kontakta en fackman först för att säkerställa att isolering av vind och källare inte kommer att orsaka fuktproblem eller dylikt. Det finns mycket som är viktigt att tänka på när man isolerar dessa utrymmen.
  • Täta fönster och dörrar. Att byta ut gamla lister kan ge en enorm effekt. Om det är dags att byta ut hela fönstren, välj energieffektiva fönster som är bra på att hålla värmen inne. Använd också sådana fönster vid nybyggnation.Precis som i fallet med vinden är det bra att ta emot råd från en fackman i förväg så att man inte riskerar att göra sitt hus för tätt och få problem med fukt och dålig inomhusluft. I hus byggda för så kallat självdrag kan man behöva sätta in ventiler.
  • En värmekamera kan användas för att upptäcka delar av ditt hus som är dåligt isolerade. Det kan till exempel vara så att man har en viss vägg i bostaden som är sämre isolerad än övriga och som står och läcker ut värme. Detta är särskilt vanligt i hus som varit föremål för ombyggnad och tillbyggnad.
  • Installera snålspolande munstycken på vattenkranarna och i duschen. Att värma upp varmvatten är ofta en betydande andel av hushållets värmekostnad. ’
  • temperaturSer över husets termostater och se till att de fungerar korrekt.
  • Diska inte förrän diskmaskinen är full med disk.
  • Vid handdisk, diska och skölj i baljor istället för under rinnande vatten.
  • Skrapa av eventuella matrester innan disk istället för att skölja av dem.
  • Duscha istället för att bada.
  • Ta korta duschar istället för långa duschar.
  • Stäng av duschvattnet medan du tvålar in dig.
  • Experimentera med hur pass svalt duschvattnet kan vara utan att du upplever det som otrevligt. Vi duschar ofta onödigt varmt av gammal vana, trots att det inte är bra för huden.
  • Justera ned temperaturen på husets varmvatten. Detta sparar både energi och minskar risken för att man ska råka bränna sig. Man ska dock alltid se till att temperaturen ligger över +55°C för annars kan man få problem med legionellabakterier.
  • Om du behöver vädra för att få bättre inomhusluft, öppna upp helt och ordna ett kortvarigt korsdrag istället för att ”smygvädra” med ett fönster på glänt under en längre tid. Korsdrag gör att luften byts ut utan att väggar och möbler hinner kylas ned nämnvärt.
  • Placera inte stora täckande möbler framför elementen eftersom de hindrar värmen från att röra sig ut i rummet.
  • Fördragna gardiner och persienner gör att mindre värme läcker ut genom fönstret. Detta gäller särskilt om man har tjocka gardiner som isolerar väl.Obs! Långa gardiner som hänger ned framför elementen är inte att rekommendera eftersom de stänger in värmen där och hindrar den från att gå ut i rummet.

    Obs! Om du har krukväxter på fönsterbrädan, tänk på att det kan bli väldigt kallt mellan fönster och gardin.

  • Har du samma temperatur i hela ditt hem? Är detta optimalt för dig? I många fall kan man både minska sin uppvärmningskostnad och höja sin komfort genom att ha olika ”klimatzoner” i hemmet. Det kan till exempel vara trevligt att ha lite svalare luft i sovrummet där man ändå ligger under ett tjockt täcke. Sänk temperaturen i sovrummet och ta för vana att hålla sovrumsdörren stängd.
  • Om det känns för varmt inne, sänk termostaten istället för att öppna ett fönster.
  • Om de boende i huset är borta under en viss del av dygnet, till exempel på grund av arbete och skola, använd en timer för att sänka inomhustemperaturen under den perioden och sedan höja den lagom tills ni kommer hem igen.
  • Om alla boende ska vara bortresta under en period, sänk temperaturen i bostaden till 15 grader C.
  • Stäng inte ventiler. Om det finns ventiler i ditt hus finns de förmodligen där av en anledning, och att stänga dem kan innebära problem med fukt och dålig inomhusluft. Om du vill stänga eller förändra en ventil, ta reda på vilken funktion den fyller och om du kan stänga, byta ut eller åtgärda den på ett säkert vis utan negativa effekter.
  • En luftvärmepump (luft-luftvärmepump) kan minska värmekostnaden för en normal svensk villa med över 50%. En luftvärmepump förbättrar luftflödet i bostaden och sprider värmen.
  • Om du använder en värmepanna för att värma upp din bostad, kontrollera att den är sotad. Detta gäller oavsett om du eldar ved, olja eller pellets. 1 millimeter sot kan öka bränslebrukningen med 5% och höja rökgastemperaturen med 50 grader C. Det är också viktigt att låta serva pannan regelbundet – helst en gång per år.Om du har en oljepanna, kontrollera regelbundet att filtret inte är igensatt. Filtret sitter mellan tank och brännare.

    Om du har pelletspanna, rengör brännare och panna i enlighet med tillverkarens instruktioner.