Soldriven robotgräsklippare

Robotgräsklippare med inbyggda solceller är fortfarande ganska ovanligt i Sverige och marknaden domineras helt av Husqvarna hybrider som kan köras på både solcellsladdning och laddning från det vanliga elnätet.

Ett annat alternativ för den som vill ladda sin robotgräsklippare med hjälp av solceller är att skaffa en fristående solcellsannordning som genererar elektricitet och koppla en vanlig robotgräsklippares laddningsstation till den precis som man kopplade laddningsstationen till det vanliga elnätet.

Det finns också privatpersoner som med framgång monterat solceller direkt på en vanlig robotgräsklippare, men innan man ger sig på ett sådant projekt bör man sätta sig in ordentligt i hur de olika komponenterna fungerar. Tänk också på att sådana hemmabyggen kan göra att garantin inte längre gäller.

Husqvarnas soldrivna robotgräsklippare

soldrivetHusqvarna är en pionjär vad gäller både robotgräsklippare och soldrivan robotgräsklippare. Redan år 1995 lanserade de en soldriven robotgräsklippare. På den tiden var robotgräsklippare över huvud taget något ovanligt i Sverige.

Sedan 1995 har robotgräsklipparna blivit ännu mer strömsnåla och effektiva, vilket gör det ännu smidigare att använda solcellsladdning. Även en dag med växlande molnighet kan solcellerna fånga upp tillräckligt med energi för att en del gräs ska kunna bli klippt.

En populär robotgräsklippare från Husqvarna är Solar Hybrid Automower 310 som kan laddas både med solceller och med elektricitet från det vanliga elnätet. Den har sina solceller på ryggen och laddas både när det är mulet och när solen skiner sommartid.

Husqvarnas Solar Hybrid Automower 310 är lämplig för gräsmattor på upp till 2 200 kvadratmeter. Som extra tillval kan man köpa en funktion som gör att den skickar ett SMS till din mobiltelefon om den stöter på problem.

Husqvarnas Solar Hybrid Automower 310 tillhör tredje generationens robotgräsklippare hos Husqvarna och elförbrukningen för tusen kvadratmeter gräsmatta är ungefär 70% lägre än hos motsvarande modell ur andra generationen.

Husqvarna lanserade sin första hybrid robotgräsklippare år 2008. På den tiden fanns det inte något motsvarande på marknaden och Husqvarnas hybrid innebar världspremiär för en robotgräsklippare med hybridteknik. Den drog mycket uppmärksamhet till sig bland miljövänner. Att den kunde laddas med solceller var givetvis en viktig aspekt, men att 90% av den var återvinningsbar gav den också en hel del positiv press. Precis som andra eldrivna robotgräsklippare från Husqvarna var den tystgående, släppte inte ut några avgaser i trädgården och eliminerade behovet av att göda gräsmattan med gödsel.

Bakom den banbrytande hybriden stod ett team lett av Husqvarnas designchef Towe Ressman.