Finansiera egen elproduktion

Det finns många anledningar till att investera i egna solceller eller i ett privat vindkraftverk. Det finns även många anledningar att genomföra andra gröna investeringar. Att investera i egen grön el bidrar till ett grönare samhälle men det finns också många mer praktiska skäl att göra investeringar av denna typ. En av de viktigaste är att det kan vara mycket lönsamt om ser det över lite längre tid. Solceller har nu mera blivit så billiga att investeringen kan återbetala sig själv i form av lägre elräkningar på bara några år. Detta har länge varit sant i tropiska områden. Mer effektiva solceller innebär dock numera att detta är sant även i Sverige. Det tar dock fortfarande längre tid att få tillbaka sin investering i Sverige än det gör i mer solrika områden. Vindturbiner är nu mera också effektiva nog att snabbt betala sig själva. När solcellerna eller vindturbin har betalt av sig själv kommer de fortsätta att bidra positivt till din ekonomi under många fler år. Att ha egen produktion av el ökar också husets värde. Att ett hus har solceller är ett stort plus när man säljer det. Man kan i Sverige ofta få skatteavdrag om man gör gröna investeringar. Detta bidrar ytterligare till att göra det lönsamt att investera i egen grön energi.

Din investering blir mest lönsam om du kan göra den med sparade pengar. Då behöver du inte kalkylera med hur lånekostnader påverkar din investering. Detta innebär dock inte att du inte skall låna pengar för att uppgradera ditt hus med solceller eller en vindturbin. Det är fortfarande ofta en mycket bra ide att göre dessa investeringar. Särskilt om du beaktar både ditt hus ökade värde och de minskade elkostnaderna. Jag rekommenderar att du maximerar nyttan av din investering och minimerar kreditkostnaden genom att vid sidan av amortering även använda pengarna du sparar varje månad från din elräkning för att snabbare betala av lånebeloppet. Jag förstår dock att detta ibland inte är möjligt.

I resten av denna artikel kommer vi anta att du inte har sparade pengar för att investera i de uppgraderingar du behöver och att du har bestämt dig för att du inte vill vänta tills du har sparat ihop pengarna. Du vill genomföra uppgraderingen nu och behöver låna pengar.

Försäkra dig om att du gör rätt köp

Sverige är ett mycket långt land med mycket varierande förhållanden. Antalet soltimmar varierar t.ex. väldigt mycket i olika delar av landet. Temperatur och genomsnittlig vindhastighet varierar också mycket. Ett system som är ett mycket bra val i en del av landet behöver inte vara ett bra val i en annan del. Se därför till att alltid prata med lokala experter för att försäkra dig om att du gör kloka investeringar som kommer ge dig maximal avkastning i det området där du bor. I vissa delar av Sverige råder så extrema förhållanden att det kan vara svårt att hitta några bra alternativ. I dessa områden är det bättre att spendera sina pengar på att göra sitt hus mer energieffektivt. Även om du bor i en del av landet där energi investeringar av denna natur är lönsamma kan det vara bra att först energibesikta ditt hus. Det är möjligt att du kan få bättre avkastning på dina pengar genom att göra huset mer energi effektiv än du kan genom att investera i egen energiproduktion. Om detta är fallet kan det vara bäst att först investera i att göra ditt hus mer energi effektiv och sedan när du får möjligheten att investera i egen energi produktion.

Är ditt hus fullbelånat

huslånDet mest fördelaktiga lån som man kan använda sig för att göra investeringar av denna typ är huslån. Om ens hus inte är fullbelånat så kan man vanligen gå till sin bank och utnyttja en del av det outnyttjade låneutrymmet till att finansiera sina uppgraderingar. Att utnyttja låneutrymme som man har kvar i sitt hus låter dig låna de pengar man behöver till en mycket låg ränta. Låneräntan för hemlån är vanligtvis lägre än för nästan alla andra typer av lån. Att låna upp mer pengar på sitt hus har också fördelen att du betalar av detta med samma amorteringar som du redan betalar (om än potentiellt lite högre än innan). Du behöver inte börja amortera på ett helt nytt lån. Detta innebär att dina månatliga kostnader påverkas mycket mindre än de skulle göra om du använder dig av en annan typ av lån. Faktum är att dina månatliga kostnader ofta genast krymper. Din amortering ökar mycket mindre än din elräkning minskar. Du får med andra ord mer pengar över varje månad trots att du ökar dina skulder. Jag rekommenderar att du använder den extra disponibla inkomst till att betala ner ditt lån så att du även i framtiden kan använda hemlånet för denna typ av investeringar.

Banker är ofta villiga att låna till förbättringar av ditt hus av denna natur.

Personlån

Om du inte kan låna mer pengar på ditt hus så måste du använda dig av en annan typ av lån. Eftersom du förmodligen kommer behöva en relativt stor summa pengar pengar så är bästa alternativet att använda dig av ett personlån. Personlån gör det ofta möjligt att låna upp till 300 000kr utan säkerhet. För att få låna måste du ha en ordnad ekonomi och en tillräckligt hög lön. Hur hög lön du behöver beror på hur mycket du vill låna. Det finns många företag och banker som erbjuder personlån. Det är också vanligt att fackförbund erbjuder denna typ av lån genom ett samarbete med ett låneföretag. Dessa lån kan ofta erbjuda bra ränta men det finns inget som garanterat att ditt fackförbund eller din bank erbjuder de mest förmånliga lånen. Det är därför alltid bästa att jämföra kostnaden för olika lån innan man väljer att ansöka om ett lån. Det finns ett flertal olika webbsidor som gör det enkelt att jämföra kostnaden för olika personlån. Vi rekommenderar att du använder dig av kreditguiden för att jämföra privatlån.

personlånDet finns också många webbsidor såsom denna som hjälper dig att jämföra kostnaderna för olika typer av lån.  Inte bara för privatlån. Dessa låter dig hitta finansieringsalternativ du annars kanske inte skulle ha tänkt på.

Det är alltid värt att ta sig den tid som krävs för att försäkra sig om att man får den lägsta lånekostnaden möjligt. Även små skillnader i ränta kan innebära stora besparingar över hela lånetiden.

Man kan maximera sin chanser att få ett personlån genom att betala av eventuella andra små lån eller krediter man har innan man ansöker om ett personlån.

Konsumentkredit

Visa försäljare som erbjuder solceller och vindturbiner erbjuder konsumentkrediter som du kan använda dig av för att finansiera ditt köp. Dessa lån är sällan ett bra alternativ då de oftast är relativt dyra. Om du kan är det vanligtvis bättre att använda sig av ett av alternativen ovan.

Kreditkort

Att använda sig av kreditkort och konto krediter är ofta ett mycket dåligt alternativ för att finansiera sina investeringar i energiproduktion. Detta då dessa ofta bär med sig mycket höga kreditkostnader och är mer lämpliga för mindre köp. Konto krediter kan vara ett något bättre alternativ än kreditkort men båda är för dyra för att det skall vara tillräckligt lönsamt att investera i egen el. Det är bättre att vänta tills man kan låna på huset eller få ett personlån än att använda sig av dessa alternativ.