Minska din elanvändning

Välj energisnål belysning

När det är dags att byta ut en glödlampa hemma, välj ett energisnålt alternativ som lågenergilampa, halogenlampa eller lysdiodlampa.

Standby-läget är en energitjuv

solenergiStandby-läget är en energitjuv som gör att apparater fortsätter dra ström även när de inte används. Genom att stänga av apparaten helt istället för att låta den stå i standby-läge kan man spara mycket elektricitet. Tänk också på att även mobilladdaren har ett slags standby-läge som gör att den drar ström så länge den är ansluten till eluttaget, även om mobilen är fulladdad eller till och med bortkopplad.

En grenkontakt med strömbrytare gör det enkelt att stänga av strömmen till samtliga apparater som är kopplade till grenkontakten. Man kan på så vid till exempel se till inte bara teven utan också all kringutrustning till kan slås av och på med en enda enkel knapptryckning. Det kan också vara praktiskt att ordna en laddningsstation där man kopplar in mobiltelefoner, surfplattor etc för laddning och stänger av med en knapptryckning på grenkontaktens strömbrytare när ingen laddning ska ske.

Använd datorns energisparläge

Moderna datorer brukar tillåta att man själv ställer in hur snabbt de ska ställa om sig till energisparläge när de inte används. Utnyttja denna möjlighet. Ibland finns det flera olika energisparlägen att välja mellan, så att man till exempel kan ha ett energisparläge som går igång så snart datorn har stått oanvänd i 2 minuter och ett annat som följer om datorn fortsätter vara oanvänd i ytterligare 10 minuter.

Behöver du verkligen skriva ut det där?

Vi är många som slentrianmässigt skriver ut dokument, både hemma och på jobbet. Fundera ett extra varv kring vad som egentligen behöver skrivas ut. Kanske går det att lösa på andra vis, till exempel genom att läsa på skärmen eller skicka ett e-postmeddelande?

Låna kommunens elmätare

Kontakta kommunens energirådgivare och be att få låna energimätare så att du kan kontrollera vilka apparater det är som drar mest ström, så att du vet var du bör fokusera dina insatser.

Välj energisnåla apparater

vindkraftNär det är dags att byta ut någon elektrisk apparat i hemmet, välj en ny som är energisnål. Särskilt viktigt är detta för elslukare som spis, kylskåp, frys, tvättmaskin och torktumlare.

När det är dags att byta spis, överväg att köpa en spis med keramikhäll eftersom keramikhäll drar mindre elektricitet. Att kasta en fullt fungerande traditionell spis för att byta ut den mot en ny med keramikhäll är däremot inte att rekommendera ur miljöhänsyn.

I vissa fall kan man spara mycket elektricitet på att välja kombinationslösningar. Om man till exempel köper en teve med inbyggd digitalbox slipper man ha en separat digitalbox som drar ström.

Undersök möjligheten att ersätta dina direktverkande elektriska element

Att värma upp bostaden med direktverkande elektricitet kan bli dyrt, särskilt under vintrarna när elpriset tenderar att vara som högst samtidigt som man behöver värmen som mest. Undersök fördelarna och nackdelarna med att byta ut dina direktverkande elektriska element mot någon annan uppvärmningsmetod. Vad som är lämpligast beror på omständigheterna.

Kyl- och frys

  • Kontrollera om termostaterna är inställda på onödigt låga temperaturer. Rekommenderad temperatur i kylskåpet är +5 C och för frysen -18 grader C.
  • Baksidan av kylen och frysen tenderar att vara riktiga dammsamlare och bör dammsugas regelbundet. När dammet är borta behöver kompressorerna jobba mindre, vilket innebär lägre energiförbrukning. Det minskar också risken för brand.
  • En isbelagd frys drar mer elektricitet än en isfri. Om din frys är isbelagd bör du därför frosta av den för att spara elektricitet.
  • Tina frusen mat i kylskåpet, så hjälper den frusna maten till att hålla kylskåpet kallt. Om du tinar mat i kylskåpet istället för i mikrovågsugnen eller under vattenkranen sparar detta ytterligare energi.Bonus! Kvalitén på maten bibehålls bättre när matens tinas långsamt. Dessutom är risken mindre för att farliga bakterier ska växa till sig till skadligt höga nivåer. Skulle man råka glömma att man har mat på tining är det också bättre att den befinner sig i kylskåpet än ute på köksbänken.

Laga mat smart

  • Använd lock på kastrullerna när du lagar mat så går det åt mindre energi. Locket gör att värmen behålls i kastrullen istället för att fara iväg ut i köket.
  • grönelAvdunstning av vätska från mat som lagas i ugnen kan öka energiförbrukningen och göra maten torr. Många rätter blir lika bra eller bättre om de tillagas i ugnsfast form med lock på i ugnen.
  • När du ska använda ugnen, gör gärna en stor omgång mat eller flera rätter efter varandra. Att värma upp ugnen kräver relativt sätt mindre energi än att hålla den varm när den väl har kommit upp till rätt temperatur. Att värma upp en rumstempererad elektrisk ugn till 200 ºC förbrukar snabbt 0,5 kWh medan att hålla denna temperatur i en hel timme bara förbrukar 0,6 kWh.
  • Se till att både spisplattorna och kokkärlen är redan. Smutsiga spisplattor och bottnar kan öka elförbrukning med 20%.
  • Matcha storleken på kokkärlet med storleken på plattan. Även små skillnader är av betydelse. Om kokplattans diameter är 2 cm större än kastrullens kan detta innebära 20%-30% extra elanvändning.
  • Koka inte i onödigt mycket vatten. När man kokar ägg räcker det till exempel med att ha så mycket vatten i grytan att äggen precis är täckta. I vissa fall krävs inte ens så mycket, utan det räcker med lite vatten i botten för att ångkoka maten. Våga experimentera för att komma fram till vad som fungerar för den mat du brukar laga och det resultat du vill ha.
  • I många recept står det att man ska värma upp ugnen i förväg och sätta in maten i färdigvärmd ugn utan att detta egentligen är nödvändigt. Återigen gäller det att våga experimentera och se vad som egentligen gäller för de rätter du lagar. I många fall kan man sätta in maten i kall ugn och därigenom undvika att slösa bort uppvärmningstiden.
  • Öppna inte ugnsluckan i onödan under tillagningstiden. Även en snabb öppning brukar sänka temperaturen med cirka 25 ºC.
  • Stäng av plattan eller ugnen en stund innan maten är klar och låt eftervärmen göra klart maten (fungerar ej på induktionsspis).
  • I en varmluftsugn kan man vanligen hålla 30 ºC lägre temperatur än vad receptet anger om receptet är anpassat för vanlig ugn. Det går också att ha flera plåtar inne samtidigt i en varmluftsugn utan att drabbas av ojämn uppvärmning.
  • Häll upp det varma kaffet i en termos istället för att låta det stå på varmhållning i kaffebryggaren.

Tvätta och torka kläder

    • Tvätta inte sådant som lika gärna kunde ha vädrats. Lätt använda kläder blir ofta fräscha igen genom att vädras. Detta gäller särskilt plagg som inte legat mot huden, till exempel en kofta som använts ovanpå en blus. Att vädra istället för att tvätta gör också att plagget slits mindre. Häng helst upp plagget till vädring så snart du tar av dig det och mellanlagra det inte i tvättkorgen.
    • Om de kläder du ska tvätta inte är tillräckligt för en hel maskin, se till att använda den inställning som gäller för halvmaskin istället för att slentrianmässig köra kläderna som hel maskin.
    • Istället för att använda torktumlare eller torkskåp, häng upp dina kläder och låt dem lufttorka.

grönt fotspår

  • Om du ska torka din tvätt i torktumlare eller torkskåp, se till att den är väl centrifugerad innan.
  • Behöver du verkligen använda torkskåpet när du bara har ett fåtal småplagg att torka där? I ett normalt torkskåp går det åt nästan lika mycket elektricitet för att torka några få BH:ar som för att torka ett en hel maskin tvätt. Detta eftersom hela skåpet värms upp oavsett hur lite eller mycket tvätt man har i det.
  • Använd timern för att anpassa torktiden så att inte torkskåpet står på onödigt länge.
  • Som nämnts ovan bör man kontrollera energimärkningen när man köper ny tvättmaskin, torktumlare eller torkskåp och välja en elsnål apparat.

Diska fulla maskiner

Kör inte diskmaskinen förrän den är full.

Begränsa användningen av handdukstorken

Den elektriska handdukstorkaren är en populär modern bekvämlighet, men den drar en hel del ström. En handdukstork som står på dygnet runt, året runt, kan innebära 600 kWh på elräkningen. Använd bara handdukstorken vid behov. Om du vill värma upp bostaden så finns det effektivare sätt att göra detta än att låta handdukstorken stå på.

Utnyttja golvvärmen effektivt

Om du har elektrisk golvvärme, se till att den verkligen utnyttjas effektivt. Om du lägger mattor på golvet minskar du golvvärmens effektivitet. Det samma gäller stora möbler som hindrar luften från att röra sig fritt.

Övrigt

Om du använder elektricitet för att värma upp din bostad och/eller ditt varmvatten kan du spara en hel del elektricitet genom att följa tipsen på vår sida ”Minska din uppvärmningskostnad”.